Sant Antoni de Vilamajor


Sant Antoni de Vilamajor
és un municipi de la comarca del Vallès Oriental. Forma part de la subcomarca del Baix Montseny. Antigament era anomenat Vilanova de Vilamajor. El 29 de desembre de 1822 el municipi de Sant Antoni de Vilamajor es segregà de Sant Pere de Vilamajor i, a partir de llavors, fou oficialment un municipi independent amb el seu propi ajuntament. La Vilanova de Vilamajor va adoptar com a nom oficial el de "Sant Antoni de Vilamajor", en honor del seu co-patró Sant Antoni Abat -l'altre és Sant Lleïr.

Sant Antoni de Vilamajor es troba a la zona meridional del massís del Montseny, ocupa una superfície de 13,7 km² i el nucli principal es troba a 258 msnm. El relleu és poc accidentat tot i que predominen les valls entre les prolongacions dels contraforts del Montseny, als colls diferents rieres i torrents com la Riera de Vilamajor que travessa tot el terme de nord a sud, des de la Font de Sant Lleïr, passant pel Parc de Can Sauleda, la confluència amb la Riera de Vallserena al barri del Pla i finalment la sortida del terme municipal per Can Tàpies on pocs metres més avall conflueix amb el Riu Mogent.


Festes populars i tradicionals a Sant Antoni de Vilamajor
  • El 17 de gener coincidint amb la festivitat de Sant Antoni Abat, que és co-patró del municipi, se celebra la Festa Major d'hivern.
  • El cap de setmana previ al dia de Sant Jordi se celebra la setmana cultural.
  • El dia 23 de juny com arreu dels Països Catalans se celebra la Revetlla de Sant Joan. Des de fa uns anys s'encén la foguera amb la Flama del Canigó.
  • El tercer cap de setmana del mes d'agost se celebra la Festa Major d'Estiu.
  • El 27 d'agost se celebra el dia de Sant Lleïr que és l'altre patró del municipi.


Llocs d'interès i espais singulars


L'Espai Francesc Bardera és el nom que rep l'antic 
safareig públic, avui rehabilitat com a monument. Rep
el nom d'aquest il·lustre Vilamajorí per l'admiració que aquest li tenia a aquest espai que no va arribar a veure rehabilitat.

El Porxo de Can Sauleda situat al parc del mateix nom, és singular perquè es va construir traslladant i rehabilitant en la mesura de les possibilitats els porxos que es trobaven a les Escoles Velles.

L'Església de Sant Antoni, els seus orígens es remunten diversos segles enrere però el temple actual va ser construït en la dècada dels anys 40 del segle XX. L'antiga església va ser enderrocada un cop finalitzada la Guerra Civil degut al seu mal estat de conservació després de ser saquejada i els seus objectes, cremats. L'església vella es trobava a la Plaça Joan Casas on avui dia hi ha un estanc.

L'Ermita de Sant Lleïr, situada al límit del terme amb Sant Pere de Vilamajor.

Ermita de Sant Lleïr. Sant Antoni de Vilamajor

L'Ermita de Sant Jaume de Rifà al veïnat de Can Miret.

L'església romànica de Sant Julià del Fou

El carrer Vell, sens dubte el carrer més singular del poble per la seva bellesa.

La Font de Sant Lleïr

Al Parc de Can Sauleda hi oneja una bandera estelada i una placa commemora la celebració de la Consulta sobre la Independència de Catalunya que va celebrar-se el 13 de desembre de 2009.


Fonts. http://ca.wikipedia.org/wiki/Sant_Antoni_de_Vilamajor

         http://www.santantonidevilamajor.cat/